ladyguin.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  eXTReMe Tracker
   
   
   
   
   
  Eerst het doelpunt......dan de penalty @_@

  Deeltjeslab CERN doet 'onmogelijke' meting - tijdreizen wellicht mogelijk

    vrijdag 23 september 2011 | 08:16 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 23 september 2011 | 11:14

  Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
  Medewerker CERN controleert ring van deeltjesversneller Large Hadron Collider in Genève. Foto: GPD

  Medewerker CERN controleert ring van deeltjesversneller Large Hadron Collider in Genève. Foto: GPD

  GENEVE - Een van de steunpilaren van de wetenschap - het idee dat niets zich sneller kan voortbewegen dan het licht - staat na een experiment in Zwitserland plotseling op lemen voeten.

  Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN hebben deeltjes snelheden laten afleggen die boven de lichtsnelheid liggen.

  Aardverschuiving
  Als hun metingen kloppen, zou het experiment, dat los staat van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hydron Collider (LHC), een aardverschuiving in de natuurkunde kunnen bewerkstelligen.

  "Het gevoel dat de meeste mensen hebben is dat dit niet kan kloppen, dat dit niet waar kan zijn", zei James Gillies, woordvoerder van het CERN. De verblufte wetenschappers hebben collega's in Japan en de Verenigde Staten gevraagd hun metingen onafhankelijk te verifiëren of theorieën aan te dragen die de gemeten snelheden kunnen verklaren.

  Zorgvuldigheid
  Tot die tijd durven ze het niet aan te spreken van een ontdekking. "Ze vragen de natuurkundegemeenschap om wat zij gedaan hebben tegen het licht te houden en het nauwkeurig tot elk detail te onderzoeken en in het ideale geval herhaalt iemand elders in de wereld de metingen", aldus Gillies.

  "Als het waar is zou dit zo'n sensationele ontdekking zijn dat men er uiterst zorgvuldig mee moet omgaan", zei John Ellis, een theoretisch natuurkundige van het CERN die niet bij het onderzoek betrokken was.

  Einsteins vergelijking
  Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht: zijn beroemde E=mc2 vergelijking. Die staat voor energie is gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.

  De snelheden werden waargenomen in een neutrinostraal die vanuit een deeltjesversneller in Genève op een laboratorium in Italië, 730 kilometer verderop, werd afgevuurd. De neutrino's zouden hierbij zestig nanoseconden sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid van ongeveer driehonderdduizend kilometer per seconde. De onderzoekers stelden de foutenmarge op tien nanoseconden, waardoor de afwijking op zijn minst opmerkelijk is.

  Hercontroleren
  Vanwege de omvang van de eventuele ontdekking zijn ze maandenlang bezig geweest met het controleren en hercontroleren van de resultaten om er zeker van te zijn dat er geen fouten zijn gemaakt. In een laboratorium in Chicago kan de test worden nagedaan, zei Stavros Katsanevas, onderdirecteur van het Franse Nationale Instituut voor Nucleair en Deeltjesfysica-onderzoek.

  In 2007 werden daar ook snelheden hoger dan de lichtsnelheid gemeten, maar die vielen binnen de foutmarge, waardoor het wetenschappelijke belang werd ondermijnd.

  Oerknal
  Ook in Japan kan de test worden nagedaan, hoewel met vertraging, omdat het land nog steeds kampt met de naweeën van de ramp met een kerncentrale in maart.

  Als de resultaten worden bevestigd, betekent dat een fundamentele heroverweging van de natuurwetten, te beginnen met Einsteins speciale relativiteitstheorie uit 1905. Deze theorie helpt bij het verklaren van van alles en nog wat, van zwarte gaten tot de oerknal. "Tot dusverre werkte zij perfect", aldus Ellis.
   
  Gesprek met Frank Linde, directeur van het instituut Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica, dat gelinkt is aan CERN in Zwitserland. 

   
   
  Ik blijf het intrigerend vinden! Misschien reis ik over een tijdje wel terug naar 2001/2002.....
  Een poos terug schreef ik er al over: ARCHIEF 2009

  Reacties

  Lin op 24-09-2011 11:11
  Dat wisten Suske en Wiske natuurlijk allang hé.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl