ladyguin.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  eXTReMe Tracker
   
   
   
   
   
  Spijt (ergens over hebben).... is ongezond maar wel funktioneel

   

  De opendeurintrappert: je kunt beter spijt hebben van dingen die je gedaan hebt, dan van dingen die je niet gedaan hebt gaat, vrees ik toch niet helemaal op want:

  Spijt is ongezond

  Bron: Psychologie Magazine

  Psychologe Pieternel Dijkstra vroeg aan 3500 vrouwen welke keuzes in het leven ze betreuren – en ontdekte hoe ongezond spijt is.

  Tekst: Pieternel Dijkstra en Sandra van Mameren

  Lisa (35) woont in een mooi appartement in Amsterdam. Ze heeft heerlijk werk: als freelance journaliste reist ze de wereld rond. Van buitenaf gezien gaat het dan ook uitstekend met haar. De binnenkant is anders. Vijf jaar geleden beroofde haar grote liefde zichzelf van het leven en die gebeurtenis sloeg een krater in Lisa’s hart.

  Misschien had ze zijn zelfmoord kunnen voorkomen. Had ik maar beter opgelet, denkt ze nog vaak, was ik die dag maar niet weggegaan! Spijt heeft Lisa niet, zegt ze, dat vindt ze een zinloze emotie. Maar toch blijft er iets knagen.

  Ook al geeft Lisa het liever niet toe, ze heeft wel degelijk last van wroeging. En ze is niet de enige, zo blijkt uit een groot onderzoek naar spijt. Samen met psycholoog Dick Barelds van de Rijksuniversiteit Groningen ondervroeg ik daarvoor meer dan 3500 vrouwen. Vrouwen moeten, meer dan de gemiddelde man, moeite doen om alle ballen – werk, kinderen, huwelijk – in de lucht te houden, veronderstelden we als onderzoekers. Ze voelen zich voor lastiger keuzes geplaatst, vooral als het gaat om de balans tussen werk en gezin. Een verkeerde keus is snel gemaakt, een kans is zó gemist. Dat blijkt wel uit ons onderzoek: van de ruim 3500 ondervraagde vrouwen zei liefst 65 procent dat ze ergens spijt van had.

  Van welke keuzes in het leven hebben vrouwen de meeste spijt? De top-5:
  1. Liefde (39%)

  Bijvoorbeeld: ‘Het heeft me negentien jaar gekost om bij mijn man weg te gaan. Zonde van de tijd.’
  2. Opleiding (14%)
  Bijvoorbeeld: ‘Ik baal er achteraf ontzettend van dat ik mijn studie niet heb afgemaakt.’
  3. Familie (13%)
  Bijvoorbeeld: ‘Ik heb er spijt van dat ik mijn schoonmoeder in huis heb genomen; sindsdien is er alleen maar ruzie.’
  4. Persoonlijke ontwikkeling (11%)
  Bijvoorbeeld: ‘Ik wilde dat ik veel eerder voor mezelf had gekozen. Ik heb veel te lang naar andermans pijpen gedanst.’
  5. Ouderschap (10%)
  Bijvoorbeeld: ‘Had ik maar nooit kinderen gekregen. Ze hebben me het leven zuur gemaakt.’

  Afhankelijk van je leeftijd
  Waarvan vrouwen spijt hebben, blijkt samen te hangen met hun leeftijd. Eenderde van de vrouwen onder de 30 jaar betreurt keuzes omtrent haar opleiding, terwijl maar 3 procent van de vrouwen van 60 jaar en ouder daar nog met spijt aan terugdenkt. Dat heeft een reden, zegt professor Marcel Zeelenberg van de Universiteit van Tilburg, die al jaren onderzoek doet naar dit onderwerp. ‘Spijt is functioneel. Het zet je aan tot verandering.’
   
  N.B. : Uiteraard hebben mannen ook spijt van van alles... dit onderzoek zal daarom ook een (mannelijk) vervolg krijgen volgens Dr. Pieternel (Kers)
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl